Kant van Geduld

Afstudeerproject  van Veerle van Maurik

Voor het afstudeerproject van Veerle van Maurik (Communication & Multimedia Design, Avans Hogeschool Breda, 2025) heb ik het kantklossen gedemonstreerd voor de camera. De beelden zijn vastgelegd door videograaf Ruben van Hooren en vormden een belangrijk onderdeel van Veerle’s interactieve installatie.
In deze installatie maken bezoekers via fysieke interactie, projectie en geluid kennis met de waarden van het kantklossen. Niet door het ambacht letterlijk na te bootsen, maar door vertraging, herhaling en aandacht te ervaren in hun eigen handelingen. De installatie nodigt uit om stil te staan bij het maakproces en bij de concentratie en tijd die nodig zijn om iets met de hand te creëren. Het project laat zien dat de schoonheid van kantklossen niet alleen zit in het eindresultaat, maar juist ook in het ritme en het stille meesterschap van het maken zelf. Door dit te vertalen naar een zintuiglijke ervaring wil Veerle bijdragen aan een hernieuwde waardering voor dit ambacht – in het bijzonder bij een jonger publiek dat er vaak niet meer mee in aanraking komt.
Mooi om op deze manier bij te dragen aan het zichtbaar maken van kantklossen in een nieuwe context.

 

Hoe kan moderne technologie bijdragen aan de herwaardering van het traditionele ambacht kantklossen?

In een samenleving die draait om snelheid, efficiëntie en technologie verdwijnen traditionele ambachten naar de achtergrond. Eén daarvan is kantklossen: een eeuwenoud handwerk waarbij met houten klosjes en garen verfijnde patronen worden gevlochten tot sierlijk kantwerk. Het is een ambacht dat draait om concentratie, herhaling en verfijnde handvaardigheid. De schoonheid ervan zit niet alleen in het eindresultaat, maar ook in het maken zelf: in de ervaring die je opdoet door te doen, in het ritme en in het stille meesterschap dat zichtbaar wordt in elke handeling.

Vanuit mijn fascinatie voor ambacht onderzocht ik hoe moderne technologie kan bijdragen aan de herwaardering van kantklossen. Via literatuur, gesprekken met makers en een bezoek aan het Kantcentrum in Brugge verdiepte ik me in het ambacht en de betekenis ervan. Wat me daarbij vooral raakte, was het geduld dat nodig is om het ambacht te beheersen, en de schoonheid die bij een ervaren kantklosser zichtbaar wordt in het soepele samenspel van handen en klosjes.

Mijn eindontwerp is een interactieve installatie waarin bezoekers via fysieke interactie, projectie en geluid kennismaken met de waarden van kantklossen. Niet door het ambacht letterlijk na te bootsen, maar door vertraging, herhaling en aandacht een plek te geven in hun eigen handelen. De installatie nodigt uit om stil te staan bij het maakproces, en bij wat het betekent om ergens echt tijd en concentratie voor te nemen.

 

Het doel is om een jongere generatie – die het ambacht vaak niet (meer) kent – op een zintuiglijke en persoonlijke manier te laten ervaren wat kantklossen bijzonder maakt. Zo wil ik bijdragen aan een hernieuwde waardering voor dit ambacht, zodat het niet volledig uit beeld verdwijnt, maar juist opnieuw gekend, herkend en gewaardeerd wordt — als een waardevolle uiting van toewijding, ritme en vakmanschap.